Ät italienskt i Göteborg

Att äta italienskt görs ju kanske bäst i Italien. Du som vill öka din reskassa för en resa dit framöver kan testa att ta en casino bonus, läs mer här om det. Tills dess, så kan du testa på en eller flera italienska restauranger. Göteborg har gott om dem!

Anledningen att det finns många italienska restauranger i denna stad är att från 1947 och några decennier framåt kom många italienare till Göteborg för att jobba inom stadens industrier. Det är tack vare dem vi nu har ett fantastiskt utbud av italiensk mat- och dryckestradition

Grundpelare i det italienska köket är grönsaker, olivolja och rena naturliga smaker. Göteborg har allt från napolitansk pizza och pasta al dente, till ossobuco, focaccia, pesto och caprese.

Bra italienska restauranger i Göteborg

Även om den allra bästa pizzan finns att äta i Neapel, Italien så finns det en som kommer nära den. Det är BOV (bröd och ved) som ligger på Gibraltargatan 20 som har riktigt bra italienska pizzor. Här kan du välja mellan Margherita, Marinara och Dagens BOV samt passa på att njuta av den rustika och familjära atmosfären.  

Ett annat måste är La Baracca Rossa. När de första italienska arbetarna kom till Göteborg så bodde de i baracker på Sävenäs, ett område som så småningom fick smeknamnet “Lilla Milano”. På detta område hade de en röd barack där de kunde få  mat, bröd och vin från hemlandet. En arbetares söner lex och Adam Reggiani, har etablerat en modern version av den röda baracken.

Vid Kasentorget finns ett charmigt hål-i-väggen-ställe vid namn Allora. De serverar pasta, sallader och panini som hade kunnat komma direkt från en liten gränd i Rom eller Palermo.

Om du är sugen på genuin mat från det norditalienska köket, besök då Trattoria La Strega. Här uppdateras menyn varje dag och det finns lt från vaktel till komage och zucchiniblommor, precis som om du klivit in på en krog i Lombardiet eller Piemonte.

Studio HPKSM är en trevlig restaurang som ligger bakom en garageport på Storgatan. Deraas meny består bland annat av både små och stora rätter som lumache (sniglar!), carpaccio, spaghetti vongole och canelloni. 

Om du vill besöka en restaurang men känna det som om du sitter hemma hos en italiensk familj, då ska du gå till Sassi. De har viner från landets alla olika regioner, runt 120 sorter, och på tallriken trängs charkuterier med buffelmozzarella, bruschette, gnocchi och tiramisù. 

Nära Slottsskogen finns Bar Robusta där du kan njuta av god kopp kaffe, ett glas italienskt rödvin eller deras omtyckta ragù. De har varje onsdag så att du kan välja mellan två rätter för en prisvärd summa enligt konceptet La cucina povera (fattigmansköket). 

Utöver dessa ovan så finns det även flera andra bra italienska restauranger. Så är det svårt att resa till Italien så kan du i alla fall låta dina smaklökar få känna på det italienska köket. Det genom att njuta av den goda maten som finns på de olika ställen vi har nämnt. 

14 May 2021